Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

Prva Klasa X-Mena!!!

metric 04 Jun, 2011 12:00 Film, Fantastika, Drama, Avantura, Akcija Permalink Trekbekovi (0)

Krećemo od samog početka. Kako je sve nastalo? Gde? I zašto?

X-Men: First Class

X-Men: First Class

Radnja filma počinje isto tamo gde nas je prvi deo sveta mutanata uveo. 1944 godine u koncentracionom logoru u Poljskoj mladi Erik Lenšer (Michael Fassbender) prvi put ispoljava svoj dar. Paralelno sa time mladi Čarls Eksejvijer (James McAvoy) upoznaje mladu Rejven (Jennifer Lawrence) koja ima sposobnost da uzima ljutske oblike po potrebi.

Njihovim životima je suđeno da se susretnu kada im zajednički neprijatelj Sebastijan Šo (Kevin Bacon) saopšti da je uništenju ljucke rase došao čas. Uz pomoć Eme Frost (January Jones) i par korisnih mutanata Šo kreće u napad protiv Čarlsa i Erika kao i ostalih članova X tima.  Kako radnja filma odmiče imamo priliku da vidimo situacije i dešavanja koje će dovesti do toga da mutanti zarate sa ljudima ali isto tako i među sobom.

Čarls Eksejvijer    Rejven - Mistik   Erik

Ko voli serijal o X mutantima siguran sam da će mu ovaj doći kao šlag na tortu.

Priča o nastanku, razvoju i vrhuncu tima Čarlsa Eksejvijera kao i suparničkom timu bratstva Erika Lenšera uklopljena je tako da bolje oblikuje, detalnije pojasni i da dublje značenje univerzumu u kome mutanti imaju glavnu ulogu.

Anđeo    Havok   Ema Frost

Vraćanje na sam početak bio je pravi odgovor na mnoga pitanja publike koja je još od 2000 godine kada je izašao prvi deo sage o X mutantima imala. Otkrivanje burne prošlosti mutanta kasnije poznatog pod Magneto, znatiželja profesora X, osećaj ne pripadanja opasne Mistik samo su neke od priča koje ćete moći da pogledate u ovom delu filma. Tu su svakako i poznata Zver (Nicholas Hoult) ali isto tako i mnogi novi mutanti kao što su Banši (Caleb Landry Jones), Havk (Lucas Till), Darvin (Edi Gathegi) i mnogi drugi.

Riptid    Azejzel   Zver

Interesantna mi je činjenica koliko sam bio zadivljen detaljima kojima je posvećena pažnja. Izgled škole za nadarene mutante, pojavljivanje Volverina (uvek istog naravno), mlade Oluje, Mistik iz starijih dana samo se neke od sitnica koje sigurno daju kvalitetniju sliku o serijalu. Isto je i sa uklapanjem mutanata u realnu istoriju, poput nuklearne krize, američkog precednika Kenedija ili trećeg svetskog rata.

X-Men: Prva klasa

Priča koja teče glatko i u pravom smeru otkrivajući deo po deo stvara utisak slaganja slagalice. Odnosi među protagonistima filma, pogotovo između Čarlsa, Rejven i Erika po meni je jedan od najkvalitetnijih aspekata filma. Pomalo lik Sebastijana Šoa mi deluje napucano i nesinhrono ali isto se može reći i za lik Eme Frost kojoj nije dat prostor koji njen lik zaslužuje.

Iako se mnogi stari mutanti pojavljuju u ovom delu (što i nije čudno), imamo priliku da se upoznamo i sa mladom "ne mutanticom" agentom Moirom MekTagert čija uloga je mnogo poznatija poznavaocima stripa.

Iako postoji praznina ali isto tako i nepodudaranja sa stripom po meni su to toliko minimalne stvari da prosto nemam želje da obraćam pažnju. Ovo nije strip ovo je film i svako odstupanje urađeno je tako da ne remeti priču ali ni sklad među likovima.

Simpatično je to i da postoji velika zainteresovanost za još jedan deo mutanata "prve klase",što zbog zainteresovanosti publike, što zbog dobrih kritika koje je film dobio (naravno siguran sam da je i količina zarađenog novca u pitanju). Priča bi upotpunila završetag ovog filma i prvog iz serijala.

Mislim da bi to bila odlična solucija stim da nas očekuju nastavci Volverina a mogućnosti su velike i da će se naći mesta i za Dedpula. Ono što bi po meni bilo sjajno jeste da se posle svega ovoga nastavi serijal kako bi smo saznali šta se desili Magnetu, Profesoru X, Mistik, Volverinu, Oluji, Roug i nama dragim mutanitima. A ne da ostave onako tragičan poslednji deo.

Iako ne mogu da budem objektivan kada je serijal X-Men-a u pitanju (isto važi i za Matrix), toplo ga preporučujem svim ljubiteljima predhodnih filmova o fantastičnim mutantima.

Ocena 9.5/10

Film možete pogledati u bioskopima Ster, Kolosej, Dom sindikata, Roda i Arena

Nešto više o X-Men mutantima možete pročitati ovde. Uživajte!

Mi Smo Noć

metric 24 Maj, 2011 16:30 Film, Drama, Fantazija, Horor Permalink Trekbekovi (0)

U svetu vampira žene su vladari! 

We are the night (Wir sind die Nacht)

Wir sind die Nacht

 

One poseduju noć. Prelepe su. Žurke, novac, brza vožnja i seks su svakodnevica u kojoj uživaju. Za njih ljucki život ima malu vrednost. Luiz (Nina Hoss), Šarlota (Jennifer Ulrich) i Nora (Anna Fischer) su vampiri.

U svetu gde žene vladaju svetom mrtvih, njih tri prosto uživaju u luksuzu i moći koji poseduju. Ali kada Luiz pronađe svoju novu žrtvu Lenu (Karoline Herfurth) kako bi ispunila život prelepom besmrtnom saputnicom, sveža vampirka se nalazi u procepu između sveta u kojem je teško živela i sveta u kojem nije lako živeti.

Nada da će im nova članica upotpuniti društvo ubrzo nestaje kada Lenino prisustvo počinje da naglašava njihove nedostižne i nemoguće želje. Luiz nikada neće uspeti da se osamostali, Šarlota da oseti roditeljsku ljubav a Nora da podeli život sa muškarcem.

Kada Lena shvati da život vampira nije sjajan kao što je mislila pokušava da pobegne. Ali pobeći od tri veoma stara vampira nije lako. Sve što Lena može da uradi jeste da pokuša da sačuva svoju dušu koja joj je jedina ostala.

 

Nemački film visoke produkcije pravi je pogodak. Iako mi je slučajno i neočekivano došao pod ruku, nimalo me nije razočarao. Iako nisam imao velika očekivanja film definitivno nosi evropski pečat u američkom ruhu.

Popularnost vampira u svetu filma već zadnjih nekoliko godina konstantno raste i prosto je bilo pitanje vremena kada će ta popularnost zahvatiti i evropke reditelje. Ono što izdvaja ovaj film u moru sličnih jeste malo tamnija atmosfera, nesvakidašnji asambl ženskih likova i malo drugačiji pristup prema glavnom liku.

Glumačka postava je prosečna a atmosfera po mom mišljenja za svaku pohvalu. Muzika je svakako naklonjena više klubskom evropskom stilu prepun haus, tehno i elektro zvuka.

Ono što me je nekako oraspoložilo je to da se film drži nekih osnovnih pravila kada su vampiri u pitanju. Za razliku od mnogih današnjih vampira, ovi ne mogu da hodaju po dnevnom svetlu, nisu vegeterijanci a bogme nemaju ni magične moći.

Ocena 8.1/10

Film možete pogledati ovde i podeliti vaše mišljenje u komentarima.


Cimer

metric 07 Maj, 2011 13:00 Film, Drama, Triler Permalink Trekbekovi (0)

The Roommate

Cimer

Sara (Minka Kelly) je novopečeni student, spremna da uloži mnogo kako bi naučila i postigla sve što želi u životu. Useljava se u studentski dom i počinje da deli sobu sa povučenom devojkom Rebekom (Leighton Meester). Prijateljstvo se brzo stvara i iako je Rebeka pomalo opsesivna i zaštitnični najstojena Sara uživa u njenom društvu. Kada Sara shvati da je svi prijatelji izbegavaju a da sve osobe koje su joj na neki način naudili, platili za to počinje da shvata da je Rebekina opsesivnost počela da bude zabrinjavajuća!

 

Jednostavan, predvidljiv i solidno interesantan film. Radnja filma koja nema skoro pa nikakav zaplet i jednostvanost toka priče koji je više nego pravolinijski. Nikakve oscilacije u priči ponekad deluju strašno dosadno. Prelepa glumica Minka Kelly je više nego simpatična ali gluma .... no comment. Ostala postavka zasniva se takođe na pozerskoj i površnoj glumi.

Iako je film plitak i nezahteva nikakvu preteranu uključenost gledaoca, ostavlja solidan utisak. Mogu reći da posle gledanja filma nisam ostao razočaran (nikako zadovoljan ali) jer nekako ne zamara. Lepe glumice i jednostavnost poprilično su mi odmorile male sive ćelije. 

Posle ovog filma jedno je sigurno! Hvala bogu da nemam cimera! :D

Ocena 6.7/10

Film možete pogledati ovde a vaše mišljenje (dobro ili loše) podeliti u komentarima. Uživajte!


Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric