Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

SirotišTe

metric 02 Avgust, 2011 17:15 Film, Drama, Triler, Misterija Permalink Trekbekovi (0)

The Orphanage

 

The Orphanage

 

Laura (Belén Rueda) je nekadašnje dete iz sirotišta koja iz svoje ne sebičnosti želi da u svoj nekadašnji dom dovede svoju porodicu i tu ostvari želju da pomaže bolesnoj i hendikepiranoj deci.

Ona i njen muž Karlos (Fernando Cayo) provode dane restaurirajući novi dom i provodeći bezbrižne dane sa njihovim sinom Simonom (Roger Príncep). Kako Simon ima naviku da se druži sa "nevidljivim prijateljima, Laura tu naviku prepisuje njegovoj bujnoj mašti i ne pridaje joj mnogo značaja. Ali kada u žaru igre sa sinom otkrije da njen sin zna strogo čuvanu tajnu da je usvojen i da boluje od AIDS-a, Laura biva zapanjena.

Održavajući malu zabavu u znak skorašnjeg otvaranja sirotišta, zabava uzima čudan osvrt kada odbijajući da vidi malu kućicu njegovog nevidljivog prijatelja Simon nestaje a Laura biva progonjena od strane jezivog i čudnog deteta sa maskom.

I dok Laura počinje da uviđa sumnjive a do sad nevidljive tragove, njen muž je siguran da jedini način da prebrode nestanak deteta jeste da se odsele.

 

Sirotište

 

Kao Špansko-Meksički film ovo ostvarenje je pravi, kvalitetni i neočekivani uspeh režisera Juan A. Bayona. I dok je uz pomoć Guillermo del Toro-a (koji je producent filma) uspeo da duplira budžet ali i produži trajanje filma to se pokazalo kao pun pogodak i za njihi za sam film.

The Orphanage je osvojio mnoge nagrade i bio pohvaljen od strane evropske kritike i gledalaca. Svoju popularnost doživeo je i u americi ali zbog velike odbojnosti (što zbog nepismenosti, što zbog debilizma) odlučili su se da tamošnjoj široj publici ne prikazuju film nego da urade rimejk koji je sad u procesu snimanja.

Ja mogu reći da je film veoma tečan (što je po meni najbitnija stavka kada je ovakva vrsta trilera u pitanju) i da je veoma zanimnjiv. Već na početku ćete primetiti da vas neće gnjavit inebitnim stvarima, nego da se vremenom uočava da je svaki snimnjeni kadar bitan za priču.

Takođe mi se veoma svideo sam zaplet koji je po meni na trenutke izgledao kao očigledan ali po samom završetku priče ispostavilo se da nisam u pravu. I dok je potreban element misterije u filmu ponekad nisam imao utisak u kom smeru film ide (a to može da bude i dobro i loše).

 

 

Jeziva atmosfera je odlično satkana u film, što vizualno, što kroz emocije glumaca ali i muzike.

U filmu deca čine takav neki jeziv momenat da vas prosto tera da ih gledate sa strahom (Pogotovo dete sa bolesnom maskom).

Kao što sam rekao glumci i muzika imaju odličan efekat u samom filmu. Muzika nije uvek prisutna ali je sigurno tu da začini već dobru atmosferu. Glumci odlično glume ali je zamerka da pored glavne glumice drugi glumci ne dolaze do izražaja.

Posle dužeg vremena ostao sam pod dobrim utiskom gledajući ovakav jedan film. Sigurno je da je danas teško iznenaditi publiku i da je teško biti inovativan ali ovaj film je pokazao suprotno. Siguran sam da će većina vas koja je odgledala ili će ga odgledati svrstati ga u koš sa velikanima ovog žanra poput The Others i Changeling.

Ocena 8.5/10

FIlm možete pogledati ovde i podeliti vaše mišljenje u komentarim.


Trnoviti Kralj

metric 21 Jul, 2011 15:00 Film, Fantastika, Fantazija, Animirani, Akcija, Triler Permalink Trekbekovi (0)

King of Thorn

 

King of Thorn

 

Kao i većina japanskih anima i ovo ostvarenje je bazirano na popularnom manga serijalu. Vanzemaljski virus pod imenom "meduza" šireći se Japanom i pretvara zaražene žrtve u kamen. Kako je država u nemogućnosti da izleči virus, dolaze do rešenja da osobe sa niskim stepenom zaraženosti izoluju na ostrvu i stave ih u kriogene komore koje bi im omogućile da prožive dovoljno dugo dok ne pronađu lek.

Glavna protagoniskinja Kasumi, koja je sa dosta muke ušla u dubok san znajući da njena sestra bliznakinja nije, umesto da se probudi u vreme kada je lek protiv virusa pronađen, budi se u vreme kada su ptice čudovišta, krvoločni zmajevi i trnoviti živi pipci preuzeli vlast nad ostrvom.

I dok je samo šačica ljudi preživela taj katastrofalan napad čudovišta, jedini spas leži u  pokušavaju da pobegnu i pronađu pomoć. Dok pokušavaju da pronađu izlaz iz laboratorije i napuste ostrvo helikopterom, malo po malo otkrivaju nešto o sebi, nešto o čudovištima, nešto trnovitom zmaju a najviše o virusu. U centru te neverovatne i nerazjašnjene misterije leži Kasumi, devojka koja je spremna na sve kako bi pronašla svoju sestru identičnog lika.

 

King of Thorn

 

Veoma zanimljiva radnja i veoma neobična priča koja je satkana od Uspavane lepotica i Tuđina prosto odiše svežinom. Odličan triler i mešavina dva potpuno ne spojiva žanra bajke i teškog i krvoločnog sf-a iznenađujuće dobro funkcioniše.

Pomalo čudan uvod a kasnije i veoma brzi prelasci sa scene na scenu kao i rupe u priči umeju dosta da zasmetaju i poprilično remete harmoniju tok dešavanja.

Pošto je anima rađena po mangi bilo mi je dosta čudno da nijedan od likova nema neku posebnu ulogu osim Kasumi koja i sama nije nešto preterano kompleksa. Naravno kada sam pročačkao internet i pronašao mangu video sam da to nije slučaj u istoj. Kasumi je dosta kompleksnija i fabulu deli sa Amerikancom Marco Owen-om. Kroz njih je priča prikazana iz dva ugla. Iz ugla nevine i pogubljene devojčice i ugla američkog nemilosrdnog špijuna.

 

King of Thorn

 

Greška u rupama leži u režiseru Kazuyoshi Katayama-i koji je poprilično omanuo. Hteo je da prikaže i ispriča mnogo a to prosto nije bilo moguće u dva sata. Bolje bi bilo da je film podelio u dva dela a zatim detaljno i kvalitetno ispričao priču. Možda čak bi još bolje bila ideja o seriji od 12 ili 24 epizode.

 

 

 

Veliki plus ide odličnom crtežu koji deluje veoma kvalitetno (pogotovo ako ga gledate u velikoj HD rezoluciji). Detaljima je posvećena velika pažnja a pogotovo čudovištima koji izgledaju savršeno. 

Muzika iako je nema mnogo takođe dobro prati priču i više je tu da proprati akciju i dramu.

Za pohvalu su i odlični japanski glasovi koji su dosta raznovrsni i dobro podeljeni junacima.

Sve u svemu ovo je po meni dosta osvežavajuće delo za oči i mozak. Više za oči nego za mozak!

Ocena 6.4/10

Film možete pogledati ovde (1, 2) a ako vas interesuje nešto više o ovom ostvarenju možete saznati na sajtu BG-Anime pomoću kojeg ja dolazim do mnoštva anime ostvarenja.


Dylan Dog - Stripski Ponos, Filmska Sramota!

metric 06 Jul, 2011 12:00 Film, Fantastika, Komedija, Triler Permalink Trekbekovi (0)

Dylan Dog - Dead of the night

 

 Dylan Dog

 

Kao što je poznato Dilan Dog je lik iz italijanskog stripa, stvoren od strane pisca i novinara Ticijana Sklavija.

Neću pisati o tome koliko j popularan i kakvu armiju obožavaoca je uspeo da skupi od svog prvog izlaska 1986. Ono što sam ovime želeo samo da nagovestim jeste da kada su dela poput ovog u pitanju, mora se biti veoma pažljiv.

To očigledno nije znao reditelj Kevin Munroe, kada je rešio da "ubije" ovaj film! 

 

Dilan Dog

 

Radnja horor-komedije počinje kada se mladi privatni detektiv za super nadprirodne pojave Dilan DOg (Brandon Routh), posle takozvanog povlačenja iz detektivskog posla vraća u akciju kako bi pomogao Elizabeti (Anita Briem) čiji je otac preminuo u nepoznatim okolnostima.

Kako bi rešio misteriju potrebno je da se izbori sa vampirima, vukodlacima, čuvarima pakla i zombijima. Iako radi sam, pomoćnik Markus (Sam Huntington) mu se pridružuje. Ali Markus nije običan pomoćnik, on je zombi pomoćnik.

 

 

Katastrofa! Katastrofa! Katastrofa!

Mogu da nabrajam brdo reči koje bi opisale nezadovoljstvo koje osećam posle ovog filma ali neću. Radije ću da vam odmah kažem, nemojte da ga gledate!

Kao prvo, radnja film je poprilično "tunjava". Konfuznan, previše spor ritam i ne postojeća atmosfera učinili su da mi ovaj film bude najdužih sat i po vremena u životu od kako gledam filmove.

Kao drugo, glumci su više nego traljavo odradili svoj posao. Jedina zasluga ide glumcu Sam-u Huntington-u koji je popravio loš utisak. Pogotovo glavnog glumca koji iako fizički može da podseća na stripskog junaka, gluma mu se svodi na stojanje i gledanje.

Ko treće, muzika više nego ne zanimljiva, monotona i nimalo kreativna.

Ko četvrto, specijalni efekti iako generalno dobri, imaju neki "B produkcijski" osećaj. Pogotovo na kraju filma, kada bi upravo trebali da su najbolji.

Kad se sve na kraju sabere ovakav film obavezno treba preskočiti. Em što nije uhvaćena poenta ovog stripa, em što nije dobro preneta na platnu nego i svi prateći elementi koji utiču na film nikako mu ne idu u korist.

Ocena 2/10 

Dilane nadam se da ćeš jednog dana dobiti film koji zaslužuješ do tada ocena dva. (bila bi jedan da nije Markusa!) 

Film možete pogledati ovde a vaše mišljenje podeliti u komentarima!

* ako želite možete pogledati jedan od brojeva stripa kod kolege Buki blog! :D Uživajte! 


1 2 3 4 5 6 7  Sledeći»

Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric