Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

Fright Night

metric 27 Decembar, 2011 08:00 Film, Komedija, Horor Permalink Trekbekovi (0)

Noć Strave

 

Fright Night

 

Rimejk istoimenog filma iz 1985, prati tinejdžera Čarlija koji uz pomoć svog nekadašnjeg druga otkriva da je njegov komšija vampir. Zaslužan za niz ubistava, vampir Džeri, shvata da Čarli planira da ga uz pomoć Pitera Vinsenta (poznatog ubicu vampira) ubije. Naravno kao i svaki samoproglašeni televizijski lovac na vampire, Čarli shvata da je Piter običan prevarant. Ali šta je tu je on i dalje mora da se reši Džerija kako zna i ume.

 

Noć Strave

 

Neka vrsta horor-komedije prosto je jedan od najgorih "kanta" filmova koje sam odgledao u poslednje vreme.

Prevenstveno po tonu kojim film odiše može se videti da je namenjen mlađoj publici. Tokom filma biće scena od kojih ćete prosto ili da se nasmejete ironično ili da se ugrizete za usnu od nervoze.

Colin Farrell je prosto blagi očaj kao vampir. Tokom celog filma ni na sekind nisam poverovao da je to neki krvoločni "jebački" (izvinjavam se na izrazu ali takav je kontekst) vampir. Dosta izveštačeno i napucano ponašanje, učinilo je to da filmu dajem veliki minus.

Što se tiče ostalih glumaca ni tu nemam ništa lep da kažem. Anton Yelchin takođe je blagi očaj, nigde nekog iznenađenja kada otkrije da mu je komšija vampir (kao da se to događa svaki dan), nigde besa i osvetničkog duha kada krene u borbu, nigde nekog šmekerskog ponašanja kada je sa devojkom (iako glumi štrebera). Tokom celog filma faca mu ja blago teleća. Isto važi i za David Tennant-a koji bi trebao da glumi ne znam ni šta ali šta god da je trebao da odglumi nije odglumeo.

 

 

 

Iako je u film dosta uloženo, specijalni efekti iako veoma dobri, skoro su zanemarljivi. Nekako ništa konkretno da vas zainteresuje jer je priča i komi-horor-tragična atmosfera u filmu toliko glupava da će vas tokom celog filma ometati da imalo uživate.

Muzika prosečna ali ne dovoljno dobra da stvori neku podlogu za dobar strah. 

U širokom luku zaobiđite film i radije odgledajte zastareli ali solidni original iz 1985, nastavak iz 1988 ili bilo koji drugi film. Vidi da je film rađen zbog trenutne popularnosti vampirske franšize a zanemaren je kvalitet i stvarni potencijal filma.

Ocena 4/10 

Film možete odgledati ovde a vaše mišljenje podeliti u komentarima! 


Priest

metric 19 Avgust, 2011 10:00 Film, Fantastika, Akcija, Horor Permalink Trekbekovi (0)

Sveštenik (2011)

 

Priest 

 

Biti protiv crkve, znači biti protiv Boga.

U apokaliptičnom svetu gde su crkva i njeni super obučeni sveštenici, programirani da ubijaju legla nadolazećih vampira, najveći autoritet u gradu ograđenom velikim zidinama.

Dok je rat između ljudi i vampira završen u prošlosti zahvaljujući crkvi, okončanjem rata došlo je i do toga da sveštenici budu škart društva koji ne pripada nigde. Sada više nepotrebni integrisani su u razne slojeve društa bez mogućnosti alternative.

Sveštenik (Paul Bettany) saznanjem da je van granica grada došlo do vampirskog masakra u kojem je kindapovana jedna devojka, spreman je i da odbije poslušnost crkve kako bi ispitao mogućnost nove najezde krvoločnih zveri.

I dok u svojoj novoj potrazi saznaje da najgore tek treba da dođe, crkva šalje tim sveštenika da zaustave palog sina i prekine njegovo bogohuljenje.

 

Priest    Priest

 

Kako saznajem na internetu ovaj film je adaptacija korejanskog stripa to jest takozvana manhwa što je korijanski tip stipske animacije, i očigledno je da ga posle odgledanog filma nisu adaptirali dobro.

Nisam pročitao strip ali sam dosta pročitao o njemu na ovom sajtu i nekako mi deluje da film tera svoju priču a strip svoju (što i nije tako čudno).

 

Priest    Priest

 

Sama radnja filma počinje kratkim flasback-om a zatim animiranim uvodom koji je veoma dobar i objašnjava istoriju rata između zaraćenih strana.

Ono što mi je prva zamerka na film jeste da nije dovoljno prikazano stradanje odbačenih sveštenika, njihove patnje i njihova neprilagođenost novo formiranom društvu. Sve je to moglo da se prikaže nekako bolje, dramatičnije i sa većom dozom tragedije. Naravno u filmu je to sve odbačeno i prikazano u dva minuta filma.

Razrada filma je poprilično jednolinijska, predvidljivai nekako nebitna. Hvala bogu pa se s vremena na vreme dešavaju dobre scene akcije u kojima se taj nedostatak malo zanemaruje.

 

 

Specijalni efekti su veoma dobri. Dosta mračne atmosfere dopunjuje apokaliptični ambijent a vampiri sa svojim "golumskim" izgledom takođe stvaraju odličan vizuelni napad na gledaoca.

Glumci deluju poprilično ok i što bi se reklo odradili su svoj posao. Naravno izuzetak je na glumici Lily Collins koja očigledno nije za glumu i glumcu Karl Urban-u kojem nije dato dovoljno prostora za razradu njegovog lika.

Film nema konkretan završetak tako da je ostavljeno mesta za nastavak ukoliko sam film prođe dobro na blagajnama.

Više sam očekivao od filma, pogotovo kada je do sada već istrošena tematika vampira u pitanju. Možda zbog prevelikog očekivanja ili činjenice da ovaj film ima mnogo omaški nisam dobio ni mrvicu traženog. Ko zna možda se slika popravi u nekom od nastavaka u šta čisto sumnjam.

Ocena 5.3/10

Film možete pogledati ovde i podeliti mišljenje u komentarima!


Mi Smo Noć

metric 24 Maj, 2011 16:30 Film, Drama, Fantazija, Horor Permalink Trekbekovi (0)

U svetu vampira žene su vladari! 

We are the night (Wir sind die Nacht)

Wir sind die Nacht

 

One poseduju noć. Prelepe su. Žurke, novac, brza vožnja i seks su svakodnevica u kojoj uživaju. Za njih ljucki život ima malu vrednost. Luiz (Nina Hoss), Šarlota (Jennifer Ulrich) i Nora (Anna Fischer) su vampiri.

U svetu gde žene vladaju svetom mrtvih, njih tri prosto uživaju u luksuzu i moći koji poseduju. Ali kada Luiz pronađe svoju novu žrtvu Lenu (Karoline Herfurth) kako bi ispunila život prelepom besmrtnom saputnicom, sveža vampirka se nalazi u procepu između sveta u kojem je teško živela i sveta u kojem nije lako živeti.

Nada da će im nova članica upotpuniti društvo ubrzo nestaje kada Lenino prisustvo počinje da naglašava njihove nedostižne i nemoguće želje. Luiz nikada neće uspeti da se osamostali, Šarlota da oseti roditeljsku ljubav a Nora da podeli život sa muškarcem.

Kada Lena shvati da život vampira nije sjajan kao što je mislila pokušava da pobegne. Ali pobeći od tri veoma stara vampira nije lako. Sve što Lena može da uradi jeste da pokuša da sačuva svoju dušu koja joj je jedina ostala.

 

Nemački film visoke produkcije pravi je pogodak. Iako mi je slučajno i neočekivano došao pod ruku, nimalo me nije razočarao. Iako nisam imao velika očekivanja film definitivno nosi evropski pečat u američkom ruhu.

Popularnost vampira u svetu filma već zadnjih nekoliko godina konstantno raste i prosto je bilo pitanje vremena kada će ta popularnost zahvatiti i evropke reditelje. Ono što izdvaja ovaj film u moru sličnih jeste malo tamnija atmosfera, nesvakidašnji asambl ženskih likova i malo drugačiji pristup prema glavnom liku.

Glumačka postava je prosečna a atmosfera po mom mišljenja za svaku pohvalu. Muzika je svakako naklonjena više klubskom evropskom stilu prepun haus, tehno i elektro zvuka.

Ono što me je nekako oraspoložilo je to da se film drži nekih osnovnih pravila kada su vampiri u pitanju. Za razliku od mnogih današnjih vampira, ovi ne mogu da hodaju po dnevnom svetlu, nisu vegeterijanci a bogme nemaju ni magične moći.

Ocena 8.1/10

Film možete pogledati ovde i podeliti vaše mišljenje u komentarima.


1 2 3 4  Sledeći»

Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric