Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

Preminula Olivera Marković

metric 02 Jul, 2011 15:00 Film, Domaći, Glumci Permalink Trekbekovi (0)

Danas 2. jila u 87. godini života preminula je poznata srpka i jugoslovenska umetnica Olivera Marković poznata po brojnim ulogama na filmu, televiziji ali najbitnije pozorištu.

Posle duge i teške bolesti glumica je preminula u Beogradu saopštilo je Narodno pozorište u Beogradu.

Olivera Markovic 

Poznata glumica ostaće zapamćena po legendarnim ulogama u filmovima: Sumnjivo lice, Nacionalna klasa, Poslednji krug u Monci, Balkan Ekspres, Braća po materi, Sabirni centar i mnogi drugi.

Pored mnogobrojnih filmskih uloga (kojih ima preko 60), svoj talenat je pokazala i u preko 25. serija i preko 10. televizijskih drama od kojih su neke: Grlom u jagode, Bolji život, Srećni ljudi, otvorena vrata.

Svoju najveću ljubav pozorište zadužila je sa mnogobrojnim predstavama u kojim je glumila poput: Dаrje u "Tihom Donu", Juliške u Nušićevom "Putu oko svetа", Arkаdine u Čehovljevom "Gаlebu", Bаbe u "Gorskom vijencu", Gospođe Olge u istoimenom komаdu Milutinа Bojićа, Gospođice Jece Đermаn u "Kаko zаsmejаti gospodаrа" Vide Ognjenović, Filаmente i Mаdаm Pаrnel u Molijerovim "Učenim ženаmа" i "Tаrtifu", do Brehtove Mаjke Hrаbrosti, Nušićeve Živke ministаrke i Stаnkovićeve Koštаne i mnogih drugih.

Olivera je takođe bila veliki ljubitelj muzike pa je snimila veliki broj gramofosnkih ploča i pevala u mnogim svojim filmskim ulogama i pozorišnim predstavama.

Olivera Marković   Olivera Marković   Olivera Markovic 

Ovoj slavnoj glumici možemo zahvaliti na odlično odigranim ulogama, dok će meni ostati upamćena po ulozi u filmu Sabirni centar koji mnogo volim kao i Balkan Ekspres.


Ciganska Magija

metric 21 Novembar, 2010 12:00 Film, Drama, Komedija, Domaći Permalink Trekbekovi (0)

I dok svi znaju da volim crnu komediju, moj zet je rešio da me 2000-te počasti sa upravo jednom takvom.

Ciganska magija je film koji se bavi tematikom Roma za vreme rata u izbegličom logoru Ujedinjenih nacija. Glavnu ulogu Taipa glumi neprikosnoveni Miki Manojlović koji je prikazan kao stereotip cigana koji bije ženu,živi sa majkom, ima brdo dece i živi za to da jednog dana otputuje u rodnu zemlju Indiju.

Svakome bih preporučio da odgleda ovaj film jer je prosto urnebesan, u nekim trenucima vam suze počnu od smeha ali isto tako i od tuge. 

 


Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric