Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

Preminula Olivera Marković

metric 02 Jul, 2011 15:00 Film, Domaći, Glumci Permalink Trekbekovi (0)

Danas 2. jila u 87. godini života preminula je poznata srpka i jugoslovenska umetnica Olivera Marković poznata po brojnim ulogama na filmu, televiziji ali najbitnije pozorištu.

Posle duge i teške bolesti glumica je preminula u Beogradu saopštilo je Narodno pozorište u Beogradu.

Olivera Markovic 

Poznata glumica ostaće zapamćena po legendarnim ulogama u filmovima: Sumnjivo lice, Nacionalna klasa, Poslednji krug u Monci, Balkan Ekspres, Braća po materi, Sabirni centar i mnogi drugi.

Pored mnogobrojnih filmskih uloga (kojih ima preko 60), svoj talenat je pokazala i u preko 25. serija i preko 10. televizijskih drama od kojih su neke: Grlom u jagode, Bolji život, Srećni ljudi, otvorena vrata.

Svoju najveću ljubav pozorište zadužila je sa mnogobrojnim predstavama u kojim je glumila poput: Dаrje u "Tihom Donu", Juliške u Nušićevom "Putu oko svetа", Arkаdine u Čehovljevom "Gаlebu", Bаbe u "Gorskom vijencu", Gospođe Olge u istoimenom komаdu Milutinа Bojićа, Gospođice Jece Đermаn u "Kаko zаsmejаti gospodаrа" Vide Ognjenović, Filаmente i Mаdаm Pаrnel u Molijerovim "Učenim ženаmа" i "Tаrtifu", do Brehtove Mаjke Hrаbrosti, Nušićeve Živke ministаrke i Stаnkovićeve Koštаne i mnogih drugih.

Olivera je takođe bila veliki ljubitelj muzike pa je snimila veliki broj gramofosnkih ploča i pevala u mnogim svojim filmskim ulogama i pozorišnim predstavama.

Olivera Marković   Olivera Marković   Olivera Markovic 

Ovoj slavnoj glumici možemo zahvaliti na odlično odigranim ulogama, dok će meni ostati upamćena po ulozi u filmu Sabirni centar koji mnogo volim kao i Balkan Ekspres.


Učitava se...

Komentari

 1. Filmetric,
  videla sam to danas i bas me je dirnulo,divna glumica,toliko osmeha nam je donela...divno od tebe sto si joj posvetio ovaj post.
  Nekako mi je najdraza bila kao Flojdova majka u Nacionalnoj klasi.
  Veliki pozdrav.

  Autor unajedina — 02 Jul 2011, 16:43

 2. Velika glumica i pevačica. Ostaće mi njene uloge u sećanju, ali i prelepa izvedba pesme "Somborske ruže".

  Autor sanjarenja56 — 03 Jul 2011, 06:46


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric