Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

Preminula Olivera Marković

metric 02 Jul, 2011 15:00 Film, Domaći, Glumci Permalink Trekbekovi (0)

Danas 2. jila u 87. godini života preminula je poznata srpka i jugoslovenska umetnica Olivera Marković poznata po brojnim ulogama na filmu, televiziji ali najbitnije pozorištu.

Posle duge i teške bolesti glumica je preminula u Beogradu saopštilo je Narodno pozorište u Beogradu.

Olivera Markovic 

Poznata glumica ostaće zapamćena po legendarnim ulogama u filmovima: Sumnjivo lice, Nacionalna klasa, Poslednji krug u Monci, Balkan Ekspres, Braća po materi, Sabirni centar i mnogi drugi.

Pored mnogobrojnih filmskih uloga (kojih ima preko 60), svoj talenat je pokazala i u preko 25. serija i preko 10. televizijskih drama od kojih su neke: Grlom u jagode, Bolji život, Srećni ljudi, otvorena vrata.

Svoju najveću ljubav pozorište zadužila je sa mnogobrojnim predstavama u kojim je glumila poput: Dаrje u "Tihom Donu", Juliške u Nušićevom "Putu oko svetа", Arkаdine u Čehovljevom "Gаlebu", Bаbe u "Gorskom vijencu", Gospođe Olge u istoimenom komаdu Milutinа Bojićа, Gospođice Jece Đermаn u "Kаko zаsmejаti gospodаrа" Vide Ognjenović, Filаmente i Mаdаm Pаrnel u Molijerovim "Učenim ženаmа" i "Tаrtifu", do Brehtove Mаjke Hrаbrosti, Nušićeve Živke ministаrke i Stаnkovićeve Koštаne i mnogih drugih.

Olivera je takođe bila veliki ljubitelj muzike pa je snimila veliki broj gramofosnkih ploča i pevala u mnogim svojim filmskim ulogama i pozorišnim predstavama.

Olivera Marković   Olivera Marković   Olivera Markovic 

Ovoj slavnoj glumici možemo zahvaliti na odlično odigranim ulogama, dok će meni ostati upamćena po ulozi u filmu Sabirni centar koji mnogo volim kao i Balkan Ekspres.


Elizabeth Taylor

metric 24 Mart, 2011 13:15 Film, Glumci Permalink Trekbekovi (0)

Elizabet Tejlor preminula je 23.marta.2011 godine posledica srčanog oboljenja.

I dok možemo o njoj reći mnoge stvari iz njenog glumačkog i privatnog života, ja bih se radije osvrnuo na njene filmske poduhvate kojih ima poprilično mnogo. To jest posebno na moj omiljeni!

Elizabeth Taylor   Elizabeth Taylor in Cleopatra   Elizabeth Taylor

Sigurno najpopularnija uloga koju je je ostvarila a koju siguran sam želi svaka glumica u svojoj karijeri je definitivno Kleopatra. Iako ima mnogo adaptacija Kleopatre jedino možemo reći da je apsulutno savršena ona za nju. Tada još mlada i lepa prosto je oduvala publiku. Iako zbog filma umalo produkcijska kuća nije bankrotirala ovaj film je imao budžet oko 44 miliona dolara što je bilo više nego rekord u to vreme. Ako niste pogledali film definitivno ga morate pogledati a to možete učiniti ovde.

Filmove koje sam gledao i koje mogu preporučiti vama jesu :

Ko se boji Virdžinije Vulf?

Devojka koja je imala sve

Veliki mamurluk

Ovi filmovi su svakako Holivudski klasici i iako su neki u crno beloj boji mnogi od njih se i dan danas nalaze na repertoarima televizijskih stanica, a za ove dobre filmove naravno treba da zahvalimo upravo njoj Elizabet Tejlor.


Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric