Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

Priest

metric 19 Avgust, 2011 10:00 Film, Fantastika, Akcija, Horor Permalink Trekbekovi (0)

Sveštenik (2011)

 

Priest 

 

Biti protiv crkve, znači biti protiv Boga.

U apokaliptičnom svetu gde su crkva i njeni super obučeni sveštenici, programirani da ubijaju legla nadolazećih vampira, najveći autoritet u gradu ograđenom velikim zidinama.

Dok je rat između ljudi i vampira završen u prošlosti zahvaljujući crkvi, okončanjem rata došlo je i do toga da sveštenici budu škart društva koji ne pripada nigde. Sada više nepotrebni integrisani su u razne slojeve društa bez mogućnosti alternative.

Sveštenik (Paul Bettany) saznanjem da je van granica grada došlo do vampirskog masakra u kojem je kindapovana jedna devojka, spreman je i da odbije poslušnost crkve kako bi ispitao mogućnost nove najezde krvoločnih zveri.

I dok u svojoj novoj potrazi saznaje da najgore tek treba da dođe, crkva šalje tim sveštenika da zaustave palog sina i prekine njegovo bogohuljenje.

 

Priest    Priest

 

Kako saznajem na internetu ovaj film je adaptacija korejanskog stripa to jest takozvana manhwa što je korijanski tip stipske animacije, i očigledno je da ga posle odgledanog filma nisu adaptirali dobro.

Nisam pročitao strip ali sam dosta pročitao o njemu na ovom sajtu i nekako mi deluje da film tera svoju priču a strip svoju (što i nije tako čudno).

 

Priest    Priest

 

Sama radnja filma počinje kratkim flasback-om a zatim animiranim uvodom koji je veoma dobar i objašnjava istoriju rata između zaraćenih strana.

Ono što mi je prva zamerka na film jeste da nije dovoljno prikazano stradanje odbačenih sveštenika, njihove patnje i njihova neprilagođenost novo formiranom društvu. Sve je to moglo da se prikaže nekako bolje, dramatičnije i sa većom dozom tragedije. Naravno u filmu je to sve odbačeno i prikazano u dva minuta filma.

Razrada filma je poprilično jednolinijska, predvidljivai nekako nebitna. Hvala bogu pa se s vremena na vreme dešavaju dobre scene akcije u kojima se taj nedostatak malo zanemaruje.

 

 

Specijalni efekti su veoma dobri. Dosta mračne atmosfere dopunjuje apokaliptični ambijent a vampiri sa svojim "golumskim" izgledom takođe stvaraju odličan vizuelni napad na gledaoca.

Glumci deluju poprilično ok i što bi se reklo odradili su svoj posao. Naravno izuzetak je na glumici Lily Collins koja očigledno nije za glumu i glumcu Karl Urban-u kojem nije dato dovoljno prostora za razradu njegovog lika.

Film nema konkretan završetak tako da je ostavljeno mesta za nastavak ukoliko sam film prođe dobro na blagajnama.

Više sam očekivao od filma, pogotovo kada je do sada već istrošena tematika vampira u pitanju. Možda zbog prevelikog očekivanja ili činjenice da ovaj film ima mnogo omaški nisam dobio ni mrvicu traženog. Ko zna možda se slika popravi u nekom od nastavaka u šta čisto sumnjam.

Ocena 5.3/10

Film možete pogledati ovde i podeliti mišljenje u komentarima!


Učitava se...

Komentari

 1. Visit http://epicmoviez.com for newest 300MB movie releases.

  Autor Blader — 25 Avg 2011, 18:05

 2. Bas po mom ukusu, svaka preporuka :)

  Autor Boris Milosevic — 29 Avg 2011, 13:04

 3. Nakon sto sam pogledao do kraja, konacan utisak je da film poseduje sve ono sto se od njega ocekuje, a razrada likova i kvalitetna prica nisu medju tim elementima. Linearna radnja pak jeste, nazalost. To se moze videti i u samom traileru, gde su 'udarne' scene vidjene vec xyz puta.

  Sto se tice scena borbe prilicno sam zadovoljan, kao i muzikom, ambijentom i kompletnim dizajnom.

  Zakljucak: film je odlican za sesti, odgledati, odusevljavati se pola sata i zaboraviti ga.

  Autor Boris Milosevic — 29 Avg 2011, 13:39

 4. ja sam veoma zadov0ljan sa filmom

  Autor tumacenje znakova — 18 Okt 2011, 10:44


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric