Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

Voz Za Severni Pol.

metric 05 Januar, 2011 12:00 Film, Avantura, Fantazija, Animirani Permalink Trekbekovi (0)

Da li verujete u Deda Mraza?

Ovo pitanje važi samo za odrasle, jer kod dece ovo pitanje ima samo jedan pravi odgovor. Da!

Polarni Ekspres (The Polar Express)

 

Na Badnje veče sumnjičavi dečak dovodi u pitanje postojanje Deda Mraza. I dok se nada da će čuti zvukove Deda Mrazovih sanki kada bude dolazio da postavi poklone ispod njegove jelke i ne sluti da će dobiti mnogo više.

Veliki voz staje ispred njegove kuće i on pristaje na putovanje na severni pol kako bi posetio starca u crvenom. U vozu punom dece upoznaje malu devojčicu pametnicu, konduktera, ložača, mašinistu kao i propalicu koji živi na krovu voza. Na njihovom putovanju sreću se sa raznim izazovima,magičnim i čudesnim bežanjem karte za voz, prelazak preko zaleđenih šina i gubitak jednog zvončića sa Mrazovih sanki. Kako putovanje izmiče dečak se pita da li će vratiti poverenje u Božić, dali će uspeti da se sigurno vrati kući i dali će upoznati Deda Mraza?

Dobra priča rađena po knjizi Chris Van Allsbur-a, glumačka ekipa koja je pozajmila lik i glas ovom ostvarenju (Tom Hanks, Leslie Zemeckis, Peter Scolari i dr.), dobra animacija i posvećenost pravim i iskrenim ljuckim emocijama, sumnjama i željama učinili su da ovaj film od svog prvog prikazivanja 2004 godine oduševljava publiku. Inače o popularnosti ovog filma govori i činjenica da se svake naredne godine ovaj film za vreme Božica reprizirao u bioskopima širom Amerike u 3D-u sve do danas. 

Mislim da je pitanje da li verujete u Deda Mraza veoma važno i da je ovaj film dobro preneo tu poruku. Nije bitno da li je to pitanje to jest ogovor realnost ili fantazija. Ono određuje da li ste pesimista ili optimista, da li ste maštoviti i da li ste izgubili dete u sebi?

Pogledajte film ovde i podelite vaše mišljenje u komentarima!


NesvakidašNja BožIćNa PričA

metric 03 Januar, 2011 12:00 Film, Avantura, Fantazija, Animirani Permalink Trekbekovi (0)

Počašćeni smo sa još jednom ekranizacijom božićne priče Čarlsa Dikensa (Charles Dickens) o starom sebičnom gospodinu koji za Badnje veče doživljava malo prosvetljenje.

Božićna priča (Christmas Carol)

 

Ebenezer Skruč (Ebenezer Scrooge) je čovek koga Božić ni malo ne dotiče, naprotiv mrzi ga. Za njega se lepe reči ne mogu naći ali i što bi kad izrabljuje svog radnika Boba, ne ljubazan je i nikada ne pomaže ljudima koji su manje srećni nego što je on (iako ima sve on nimalo nije srećan). Na Badnje veče sve se menja kada mu duh Marlija (Marley) njegovog bivšeg partera saopštava da će ga tokom noći posetiti tri duha. Duh prošlosti, duh sadašnjosti i duh budućnosti pokazuju mu koje je sve loše stvari radio, šta radi i šta ga čeka za sva ta ne dela. Posećen od strane ludog, smešnog i strašnog duha Skruč se nalazi sa licem u lice sa odlukom hoće li ostati isti i umreti sam bez ikoga ili će se pokajati i iskupiti za svoje postupke.

Ovo je prva kompjuterska animirana verzija ove priče i iako je puno puta pričana ova je sigurno vredna gledanja. Veoma dobra animacija, sa dosta detalja, dobro skrojenom pričom i dobrim pozajmljenim glasovima od strane glumaca kao što su Jim Carrey,Gary Oldman, Colin Firth, Stiv Valentin. Interesanto je to da su glumci pozajmljivali glas više od jednog lika dok je pored pozajmljenog glasa glavnom junaku, Jim Carrey pozajmio svoj glas još sedam likova.

Božić nam se približava tako da ovu već dobro poznatu priču bi ste trebali da već imate pripremljenu za gledanje jer ako nemate pazite možda i vas posete duhovi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!?


Letopisi Narnije

metric 25 Decembar, 2010 19:00 Film, Avantura, Fantazija Permalink Trekbekovi (0)

Narnija svet u kome postoji hiljadu priča.

Pisac K.S.Luis (C.S.Lewis) je kreator fantazijskog serijala pod nazivom Letopisi Narnije.Od sedam delova koliko ima ovaj serijal Dizni nam je do sada ekranizovao tri i to drugi deo knjige kao prvi deo filma Lav,veštica i orman,Princ Kaspijan je bio sledeći nastavak koji je inače četvrti deo knjige i treće ostvarenje koje trenutno možete da pogledate u domaćim biokopima je Putovanje Namernika zore koji je inače peto ostvarenje pisca.

Lav,veštica i orman (The Lion,witch and the wardrobe) 2005

Bila jednom četiri deteta Piter,Suzan,Edmund i Lusi.U Londonu okupiranom ratom poslati su u unutrašnjost u veliku kuću kod starog profesora.I dok provode sumorne kišne dane dosađujući se i isčekujući povratak kući rešiše da prekrate vreme tak što će da istržuju kuću.I dok tako istražuju potpuno slučajno (ili možda ne) najlađa devojčica Lusi ulazi u orman pun bundi i odlazi u magičan svet Narnije.Tu upoznaje svog novog neuobičajnog prijatelja fauna Tumnusa.I tako kako priča odmiče  sva deca dospevaju u magičan svet Narnije i shvataju da je ta zemlja iako magična i prelepa pod diktatorskom kapom zle Bele kraljice.Deca odlaze u potragu za magičnim lavom Alanom koji je pravi vladar Narije i jedini koji može da zaustavi strašnu tiraniju Bele veštice neočekujući da će usut morati da savladaju ikušenja i strahove koji svako od njih ima.

Princ Kaspijan (Prince Caspian) 2008

Sedeći na železničkoj klupi deca Pevensijevih osećaju kako ih nešto magično doziva.Da,to je Narnija.I dok se raduju svom povratku u svetu u kome su nekada rado boravili dolaze do saznaja da je prošlo mnogo godina od njihovog prvog dolaska i da vreme ne teče kao u našem svetu.Ovoga puta deca moraju da pomognu princu Kaspijanu uz pomoć hrabrog miša Ripičipa kako bi svrgnuli sa trona Kaspijanovog zlog strica kralja Miraza.I dok deca jurišaju u nove avanture za  neke od njih ovo će biti poslednja poseta fantazijskom svetu Narnije.

Putovanje Namernika zore (The voyage of the Dawn treader) 2010

Dok Piter i Suzan borave u Americi,Edmund i Lusi mrzovoljno provode dane u kući svojih rođaka.I dok se tako svađaju sa nepodnošljivim mrgodnim rođakom Justasom kroz magičnu sliku dospevaju u Narniju kako bi pomogli starom prijatelju sadašnjem kralju Kaspijanu da pronađe sedam izgubljenih prijatelja Kaspijanovog oca.U njihovoj potrazi nailaze na patuljke,čarobnjake,smotavce, morske sirene i zmajeve.Nihova pustolovina ih dovodi do kraja sveta i Mračnog ostrva kao i Aslanovog sveta koji svi žude da vide.

Letopisi Narnije spadaju u jedne od knjiga koje sam rado čitao i prevenstveno bih naglasio da su ove knjige namenjene nešto mlađoj publici.Svakako deca najviše uživaju u njima ali to ne znači da ako ste stariji da će biti previše proste,monotone i detinjaste.Dizni je veoma lepo predstavio ove priče i trudio se da publiku ne uskrati za najbitnije detalje iz priče.Takođe snima delove filmova kako ih je pisac pisao a ne po njihovom hronološkom redu.Svaki od ekranizovanjih delova nosi neku svoju poentu ali mislim da će se publika najviše odlučiti na prvi deo Lav,veštica i orman pa tek onda za ostale delove. Ipak prvi deo uvlači gledaoce (čitaoce) u priču a ostala zasadašnja dva dela tu priču produbljuju.Svakako vredi pogledati ove filmove jer je priča zanimljiva, jedinstvena i vizuelno atraktivna.

Mislim da će delovi koji slede u narednim godinama biti mnogo privlačniji publici jer ćemo u njima otkriti sam početak nastajanja magičnog sveta,njenog prvog zemaljskog posetioca,borbama za opstanak,kao i svetovima koji okružuju Narniju.


Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric