Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

Rio

metric 16 April, 2011 12:00 Film, Animirani Permalink Trekbekovi (0)

Rio - Letnja avantura

Rio

Trejler

Pošto je kao ptić završio u hladnom predelu Minesote, mladi Makao, Plavičak se vremenom potpuno prilagodio životu svoje gazdarice Linde. Petnest godina sa njom deli svakodnevnicu u prodavnici za knjige i nažalost nikada nije naučio da leti.

Jednog dana u prodavnicu im dolazi Tulio, naučnik iz Brazila. Saznanje da je Plavičak jedan od dva poslednja primerka Makao ptice, pogađa ih jako. Iako ne sa velikim oduševljenjem na nagovor Tulija putuju u Brazil, kako bi se Plavko upoznao sa svojim parom i produžio svoju vrstu.

Rio   Rio   Rio 

U Brazilu Plavko upoznaje svoju srodnu dušu Biserku i njihova avantura počinje. Ali iako se Plavko zaljubljuje u nju, Biserka je jedino zainteresovana da pobegne iz zatočeništva na slobodu. Iste noći uz pomoć Najdžela, ružnog i pokvarenog papagaja, provalnici kradu sve ptice uključujući Biserku i Plavka.

Vezani jedno za drugo lancima beže na slobodu i uz pomoć kakadua Rafaela i ptičica Pedra i Nika uspevaju da se sakriju od zlokobnih kandži Najdžela. Kako bi se vratio svojoj gazdarici a Biserka najzad vratila u slobodu, potrebno je da pronađu jedinu osobu koja može da im pomogne da se oslobode lanca pod nazivom Luiz.

Olavko i Biserka

Veoma koloričan i veoma muzikalan, Rio je pravi letnji crtani.

Iako prepun likova kojima je posvećeno dosta pažnje, muzike koja budi Brazilski duh i palete jakih boja, ovom animiranom ostvarenju fali pokretačka iskra.

Iako će se verujem mnogima svideti, meni ovaj film nije bio ništa posebno. Nije me razočarao ali nije me ni očarao.

Najveći adut ovog filma je raznovrsnost likova. Imamo Plavka koji je klasičan primer gradskog tipa i Biserkinu nesputanu divljinu. Imamo i Rafaela, divlju ali porodičnu pticu i Nika i Pedra dve brazilske ptice pune energije. Suprostavljena strana sa zlim, narcisoidnim i okorelim Najdželom kao i glupim i lako manipulisanim majmunima.

Rafael

Po meni zamerka filmu je da nema nikakvih konkretnih oscilacija i da je trebalo malo više posvetiti pažnje na dinamičnost jer ipak je ovo Brazilska letnja avantura.

3D je odličan kao i u većini skorašnjih crtaća i gledajući ga u novoj Sterovoj 3D sali, bilo je pravo zadovoljstvo. Posebno mi je bilo zabavno gledati Luizove bale u 3D-u. Verujete mi bljak!  

Ovo animirano ostvarenje možete pogledati u domaćim bioskopima u titlovanoj i sinhronizovanoj verziji. I dok će mnogi reči jaojjjj sinhronizacija, ovoga puta to nije slučaj. Odličnim glasovima i poklapanje sa originalima možemo zahvaliti glumačkoj ekipi u kojoj su Ana Sofrenović, Dragan Mićanović, Marko Živić, Bojan Žirović, Jelena Petrović, Marko Marković, Milan Antonić i Milan Tubić. Po prvi put na crtanom filmu možete videti (to jest čuti) Lunu Lu i Ivana Ivanovića.

Ocena 8/10 

Ako ne možete da priuštite putovanje u Brazil, pravac u bioskop na kratko putovanje u Rio !!!


Diznijeva Radionica

metric 06 April, 2011 12:00 Film, Filmovi iz detinjstva, Animirani Permalink Trekbekovi (0)

Iz magične radionice Dizija dobili smo gomilu van vremenskih priča koje nas uveseljavaju.

 

 

Mnogi Diznijevi filmovi osvojili su Oskare, Emije, Gremije da ih je prosto teško nabrojati. Mnogi su u kategorijama najgledanijih filmova svih vremena. Svako od nas mora priznati da ima makar jedan Diznijev film koji mu je omiljeni.

WaltDisney

 

Dizni je osnovan 1923 godine i u roku od par godina ostvario je neverovatan uspeh. Dizni je prvi napravio kratkometražni crtani u boji Cveće i Drveće. Isti je slučaj i sa prvim dugometražnim crtanim filmom u boji nama svima poznatom pričom o Snežani i sedam patuljaka. Pored ovih i mnogih drugih značajnih dostignuća Dizni nam je doneo Pinokija, Malu sirenu, Anastasiju, Alisu u zemlji čuda, Knjigu o džungli, Vini Pua i mnoge druge.

Sada bih odvojio nekoliko crtaća koji su meni mnogo dragi a siguran sam i vama, posebno Zvonar Bogorodičine crkve koji je moj prvi crtani koji sam ikada posedovao (na još tadašnjoj video kaseti "ako se toga iko danas i seća").

 

                   Snežana i sedam patuljaka                            Anastasia

Snezana i sedam patuljaka  Anastasia   

                     Zvonar Bogorodičine crkve                           Mač u kamenu

Zvonar Bogorodičine crkve  Mač u kamenu  

                                Robin Hud                                      Lepotica i zver

Robin Hud  Lepotica i zver  

                            Oliver i kompanija                                     Aladin

Oliver i kompanija  Aladin  

                                Mala sirena                                         Mulan

Mala sirena  Mulan

 

   Uživajte u crtacima ja znam da ja sigurno hoću!!! :D


DušKo DugoušKo

metric 21 Mart, 2011 12:00 Film, Animirani Permalink Trekbekovi (0)

Mislim da ne postoji osoba stara ili mlada a da nije čula i videla glas i lik šašavog, otkačenog i definitivno uvek izgubljenog zeca Duška!

Nije mi u planu da vam pišem istoriju o postanku, razvoju i dostignućima ove animirane legende jer sve to možete pročitati na wikipediji, nego sam hteo da ukažem a i pokažem koliko je meni drag ovaj zec.

Sigurno moj najomiljeniji kratkometražni junak je upravo on Duško, jer za razliku od mnogih drugih likova on mi je nekako najistančajniji, unikatniji i najsmešniji.Nije da nema drugih dobrih likova (što iz Warner Bros kuće što iz drugih),tu su Miki,Tom i Džeri,Pera Detlić ali nekako za razliku od njih Duško je nekako sveobuhvatan.

Kao prvo Duško nije savršen u čemu definitivno možda i leži njegova čar ali isto tako nije i nesavršen. Nekad pobeduje nekad ne, nekad čak i sklapa primirnje a nekad beži glavom bez obzira. Njegove uzrečice koje su pravo remek delo prevedene su i na naš jezik i to u pravom smislu "Šefe koji ti je vrag" ili "Mora da sam opet pogrešno skrenuo levo kod Alburkerkija".

Tu je i naravno legendarna rečenica "Ovo znači rat" u kojem automacki znamo da Duškovog neprijatelja čeka pakao i siguran poraz.

I dok se po mom mišljenju u Dušku nalaze samo one najbolje osobine za jednog protagonistu a da pritom te osobine nisu savršenstvo u svakom pogledu, Duško nije iritantan kao Patak Dača ili pogubljen ko Gicko Prasić. Nije savršen i uvek dobroćudan ko Miki Maus, nije preterano šeprtljav ko Šilja a ni namćor ko Paja Patak. Definitivno nije ni nalik Peri Detliću ili neumorljivim Tomu i Džeriji i njihovim svakodnevnim pokušajima da istrebe jedan drugog. Duško je nekako od svega po malo a opet potpuno jedinstven.

Duško iako takav kakav je dobar, smešan i otkačen ima dužnost da drži Šašavu družinu na okupu. Najčešće u društvu svog najboljeg a ponekad i najgoreg druga Patka Dače, Duško često odlazi na putovanje ali skoro nikada ne uspeva i stigne. Često se sa njime svađa i ratuje ali isto tako i udružuje u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Najbolji i najpoznatiji primer za to je lovac Elmer i sezona lova na zečeve. Tu su i Tazmaniski Đavo ali i brkati Sima kaubojac.

Kakav god da mu je prijatelj ili neprijatelj Duško uvek nekako izlazi na kraj sa njima!

Da napomenem da je Duško pored kratkometražnih crtaća proslavljen i u filmovima Svemirski basket iz 1996 i Povratak Šašave družine iz 2003. Isto tako bi napomenuo i da posle mnogo godina i mnogo avantura na male ekrane zahvaljujući Cartoon Network-u nam dolazi osvežena i moderna verzija Duška i Šašave družine čiji kvalitet za sad neću komentarisati.

Kod nas Duško Dugouško je sinhronizovan od strane glumca Nikole Simića čime je liku dodat i svakako savršen glas. Nažalost gubitkom rts-ove video arhive dosta je snimaka izgubljeno ali zahvaljujući vernim obožavaocima kao i sakupljačima možemo većinu crtaća naći na raznim sajtovima.

Ja vas pozdravljam do sutra a vi uživajte u nekim od ovih urnebesno smešnih i dobrih crtaća.

Još ovde : 1 ; 2 ; 3 ; 4 ; 5 ; 6 ; 7 ; 8 ; 9 ; 10

Svemirski Basket

Povratak Šašave družine

Twitter,Facebook,RSS


Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric