Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

Film I Ciljna Publika

metric 14 Oktobar, 2010 23:29 Film Permalink Trekbekovi (0)

I dok većina kritičara diskutuje o kvalitetu holivudskih filmova ja se zapitam da li se ikada zapitamo pre nego što osudimo neki film da je dobar ili loš za koga je taj film pravljen, to jest za koje ciljno tržište.

 

Filmetric
 

 

Filmovi iz 2010 kao što su Kick Ass, Inception, Avatar-The Last Airbender, Clash of the Titans, The Expendables, Sex and the City2 i drugi se po mnogo tome razlikuju ali jedna činjenica ih spaja a to je da su svi iako blockbuster-i pravljeni za tačno određeno ciljno tržište to jest publiku. Dok se Kick Ass odvojio od vecine filmova kao ostvarenje koje je pružilo neki novi pristup tom žanru on se bazirao na publiku tinejdž uzrasta koja je veliki obožavalac, stripova, superheroja, modernih tehnologija, nasilja i naravno popularnosti.

Avatar je propao na bioskopskim blagajnama zato što poznati režiser M.Night Shyamalan pogrešio da ispuni očekivanja publike. U tome leži jedan veliki problem a to je da je film nastao ekranizacijom poznate crtane serije istog naziva koja ima fan bazu koja broji milione a režiser nije vodio računa da svoj film treba da kreira na osnovu želja i očekivaja već postojeće publike koja će u većini i gledati pomenuti film.

Ista stvar se desila i kod poznatog rimejk filma Clash of the Titans koji iako nije propao na blagajnama bioskopa osuđen od strane gledalaca i kritike kao najgora rimejk ekranizacija, sve zato što nije pratio pravila već stvorene publike.

Dva idealna primera filmova kreiranih za ciljno tržište su The Expendables i SatS2. The Expendables se okrenuo svojoj ciljnoj publici muskom rodu koji voli akciju, pucačinu, brzu vožnju i naravno gomilu poznatih glumaca iz slične filmske branše Sylvester, Jet Le, Jason Statham, Mickey Rourke dok se Sex and the City okrenuo svojoj većini ženskoj publici koju je gradio kroz više sezona istopomenute serije, modu, muziku, kozmetiku i druge akcesoare.

I dok sledeći put budete planirali da sednete da gledate film u nekom bioskopu ili u udobnosti svoga doma dobro razmislite koji film gledate i pre nego što ga iskomentarišete uzmite  u obzir činjenicu da svaki film ima svoju publiku!


«Prethodni   1 2 3 ... 58 59 60

Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric