Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

Kontakt

metric 17 Avgust, 2011 12:00 Film, Fantastika, Drama, Misterija Permalink Trekbekovi (0)

Contact (1997)

 

Kontakt

 

Posle mnogo godina istraživanja i muke sa finansiranjem naučnog projekta, dr. Elenor Erovej (Jodie Foster) dolazi do neverovatnog otkrića kada otkrije radio poruku sa zvezde Vega.

Kada otkriju da je neobičan zvuk koji su primili ustvari audio-video poruk, najznačajnije države na zemlji uzimaju ka znanju da se radi o nečemu veoma bitnom za celo čovečanstvo.

Istraživanjem dolazi se do zaključka da sakriveno u frekvenciji audio-video poruka sadrži i neobičnu mapu u kojoj je detaljno opisano uputstvo za pravljenje intergalaktične mašine za putovanje.

 

Contact 

 

Nisam hteo previše da vam odajem (barem onima koji nisu gledali) jer film je tako koncipiran da se kako film odmiče otkriva detalj po detalj.

Ovaj film iz 1997 godine mi je tek sad došao pod radar i sa čuđenjem se pitam kako. Ne da nisam čuo za ovaj film nego mi je prosto neverovatno kako je to moguće kad je film ovako dobar.

Ako ne znate ovaj film je baziran na istoimenoj noveli  Karl Sagana (Carl Sagan) objavljene 1985 godine. Ono što je interesantno jeste da je sama novela koja je kasnije postala film ustvari prvobitno bila filmski scenario.

 

 

Džudi Foster je po meni ovom ulogom ovladala 100%. Njeno putovanje od početka pa do kraja filma prikazano je veoma dobro. Od naivnog i posvećenog naučnika, preko osobe koja postaje samo državna PR lutka pa sve do žrtva ljudske nevere, sumnje, straha i sujete.

Prosto ovaj film nosi neku dozu budućnosti koja nas možda čeka u nekom obliku i pokazuje sa preciznošću kako ćemo mi delati u toj neočekivanoj i veoma bitnoj situaciji.

Takođe film dosta prikazuje ružnu stranu današnjeg (tadašnjeg) društva i ostavlja utisak da čak iako sebe smatramo veoma inteligentnim i naprednim i dalje ne možemo da se rešimo najjednostavnijih životinjskih nagona koji nas lako savladaju.

Takođe u filmu se dotiče i veza između nauke to jest logike i religije to jest  božanskog verovanja. I dok će se ljudi deliti na jedne ili druge ovde je to prikazano u veoma nezgodnom kontekstu. Da li ćemo zbog vere dozvoliti da stagniramo, da li vera upravo to što nas tera dalje ili je ona tu samo da nas samo podseća na etiku i spreči zloupotrebu nauke?

Iako film iz devedesetih, vuzuelni efekti su odlični. Čak i posle više od petnaest godina ovaj film deluje kad da je star par godina. Verovatno zbog činjenice da su vizuelni efekti tu sa svrhom, veoma suptilni i veoma minimalni.

Puno dosta dobrih glumaca takođe doprinose filmu pa pored glavne protagoniskinje možemo videti i Matthew McConaughey, Tom Skerritt, David Morse, William Fichtner i Tom Skerritt.

Za mene je ovaj film postao klasik sa zakašnjenjem ali bolje sad neko nikad!

Ocena 9/10

Film možete pogledati ovde i podeliti mišljenje u komentarima. Uživajte!


Učitava se...

Komentari

  1. Zanimljivo vredi pogledati

    Autor dukanova — 17 Avg 2011, 21:27

  2. Klasik nego sta. Njeno cuveno potresno "OK to go" je uslo u svakodnevnu upotrebu kad hoces da iskazes slaganje sa necim zbog cega ces naj..ti.

    worm99 Autor worm99 — 12 Sep 2011, 19:31

  3. Film je odličan. Ali vredi pročitati i knjigu Karla Sagana koja se zove isto kao i film. Što me podseti da se ista ideja pojavljuje i u drugoj knjizi, „A kao Andromeda”, ali se iz signala dobija nacrt ne za mašinu za ljudsko biće.

    Autor Gamamoon — 24 Nov 2011, 21:03


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric