Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

3D!?! Alice In Wonderland,Resident Evil:Afterlife,Despicable Me,Avatar,How To Train Your Dragon I Dr.

metric 17 Oktobar, 2010 00:42 Film Permalink Trekbekovi (0)

Od pojave Kameronovog Avatara pa do danas je prošlo skoro godinu dana.

Film koji je ponovo aktuelan u Americkim i pojedinim bioskopima širom sveta zbog svoje nove produžene bioskopske verzije za čitavih 9 minuta. Dok se nekima to čini kao besmislen potez, okoreli fanovi Navi sveta već su pokupovali sve karte. Popularizacija novog digtalnog 3D gledanja filmova je bila potpuni pogodak ovog fantazijskog epskog avanturističkog filma. I dok Avatar nije prvi film sa novim 3D efektima činjenica je da je to prvi film koji je uspeo da pokaze novu 3D tehnologiju u svom punom sjaju dajuci filmu dubinu i dimenziju realnosti koji je potpuno dopunjavao priču ne oduzimajuci joj nimalo na kvalitetu i dobro balansirajuci priču i tehnologiju. Enormna zarada filma dovoljno govori o tome koliko se film svideo publici.

I dok se Avatar snimao posebnim Fusion kamera sistemom, Alice in Wonderland je post konverzacijom prebačen u 3D. Dok za razliku od filmova Avatar-The Last Airbener i Clash of the Titans film je svojom dobrom pričom i glumačkom podlogom nije izgubio na kvalitetu i privukao pozamašnu publiku u bioskope gledajući film sa oduševljenjem.

Tu su i dva novija ostvarenja koliko za decu toliko i za odrasle Despicable me i How to train your Dragon koji su iskoristili 3D kako bi zadivili dečije umove letećim vratolomijama i šašavim ponašanjem koje dovodi 3D do izražaja tačno onoliko koliko je to dovoljno da bi se zadivila maloletna publika i zadržala pažnja na nekih sat i po. Tu je i najnoviji deo iz Resident Evil franšize nazvan Afterlife koji moram priznati kao prvi horor akcioni sf film sa visokim budžetom, 3D efektima i već dobro uvežbanom glumačkom publikom izgleda fantastično. I dok je film sniman sa fusion sistemom za razliku od Avatara on se ne trudi da bude suptilan nego baš suprotno.

Svi specijalni efekti su stavljeni u prvi plan i tokom celog filma bombarduju gledaoca svim mogucim iskakajucim efektima koji oduzimaju dah. Ako vam ovo zvuči možda preterano i suvišno tu grešite to je upravo ono što je film i hteo da postigne. Svi specijalni efekti i 3D tačno se podudaraju sa pričom i željenom reakcijom gledaoca. Scene skakanja sa krova glavne junakinje Alis koju prate horde zombija ili bacanje sekire od dva metra ka ekranu diže publici adrenalin kao i scene iskakanja zombija iz mraka ili proletanje metaka na sve strane od kojih se publika ili štreca ili grči.

I dok  na velikom bioskopskom  tanjiru imamo filmova za sve ukuse sigurno je to da je 3D došao i da će da ostane. Svako od nas ima svoje mišljenje da li je 3D nekad suvišan ili nije to ostaje na pojedincu. Filmovi kao Avatar, Resident Evil, How to train your Dragon iako su žanrovski različiti su idealan primer kako 3D može doprineti filmu da dobije na kvalitetu i gledanosti.

I dok čitate ovaj tekst u bioskopima širom sveta uskoro izlaze gomile novih 3D ostvarenja jedna od njih su......

Jackass 3D, SawVII 3D, Tron Legacy, Mega Mind, Sucker Punch, Thor, Kung Fu Panda2, Smurfs3D, Captain America i dr.


Film I Ciljna Publika

metric 14 Oktobar, 2010 23:29 Film Permalink Trekbekovi (0)

I dok većina kritičara diskutuje o kvalitetu holivudskih filmova ja se zapitam da li se ikada zapitamo pre nego što osudimo neki film da je dobar ili loš za koga je taj film pravljen, to jest za koje ciljno tržište.

 

Filmetric
 

 

Filmovi iz 2010 kao što su Kick Ass, Inception, Avatar-The Last Airbender, Clash of the Titans, The Expendables, Sex and the City2 i drugi se po mnogo tome razlikuju ali jedna činjenica ih spaja a to je da su svi iako blockbuster-i pravljeni za tačno određeno ciljno tržište to jest publiku. Dok se Kick Ass odvojio od vecine filmova kao ostvarenje koje je pružilo neki novi pristup tom žanru on se bazirao na publiku tinejdž uzrasta koja je veliki obožavalac, stripova, superheroja, modernih tehnologija, nasilja i naravno popularnosti.

Avatar je propao na bioskopskim blagajnama zato što poznati režiser M.Night Shyamalan pogrešio da ispuni očekivanja publike. U tome leži jedan veliki problem a to je da je film nastao ekranizacijom poznate crtane serije istog naziva koja ima fan bazu koja broji milione a režiser nije vodio računa da svoj film treba da kreira na osnovu želja i očekivaja već postojeće publike koja će u većini i gledati pomenuti film.

Ista stvar se desila i kod poznatog rimejk filma Clash of the Titans koji iako nije propao na blagajnama bioskopa osuđen od strane gledalaca i kritike kao najgora rimejk ekranizacija, sve zato što nije pratio pravila već stvorene publike.

Dva idealna primera filmova kreiranih za ciljno tržište su The Expendables i SatS2. The Expendables se okrenuo svojoj ciljnoj publici muskom rodu koji voli akciju, pucačinu, brzu vožnju i naravno gomilu poznatih glumaca iz slične filmske branše Sylvester, Jet Le, Jason Statham, Mickey Rourke dok se Sex and the City okrenuo svojoj većini ženskoj publici koju je gradio kroz više sezona istopomenute serije, modu, muziku, kozmetiku i druge akcesoare.

I dok sledeći put budete planirali da sednete da gledate film u nekom bioskopu ili u udobnosti svoga doma dobro razmislite koji film gledate i pre nego što ga iskomentarišete uzmite  u obzir činjenicu da svaki film ima svoju publiku!


«Prethodni   1 2 3 ... 54 55 56

Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric