Filmetric

Promote Your Page Too Google +1

Kapetan Amerika: Prvi Osvetnik

metric 29 Jul, 2011 10:00 Film, Fantastika, Avantura, Akcija Permalink Trekbekovi (0)

Captain America: The first avenger

 

Captain America The First Avenger

 

 Američki mladić  iz Bruklina, Stiv (Chris Evans) koji nikad ne beži od nevolje i jačih od sebe želi da se priključi vojsci kako bi pomogao nacistički okupiranoj Evropi 1942 godine. Iako sićušan, bolešljiv i ne tipičan vojni materijal dobija priliku zahvaljujući svojoj unutrašnjoj dobroti kao naučni eksperiment koji bi mu pomoću specijalnog seruma podario snagu.

 Kada po završenom eksperimentu nemački špijun pokuša da se domogne seruma, Stiv ga u toj nameri sprečava sa svojom novostečenom snagom. Iako mu je namera bila samo da uhvati špijuna koji je kriv za smrt njegovog prijatelja dr.Abrahama (Stanley Tucci) koji je osmislio serum, sada već proglašeni kapetan Amerika dobija herojski status u narodu a pogotovo u štampi.

 I dok ga je popularnost odvela u drugi smer, njegov brat Baki (Sebastian Stan) biva zarobljen od strane nacističke grupacije pod imenom "Hidra". Uz pomoć Pegi Karter (Hayley Atwell), Stiv uzima stvari u svoje ruke i kreće u napad.

 Kada se domogne neprijateljske baze i locira zarobljenike pored spasilačke misije dolazi do saznanja da vođa Hidre, Johan Šmit (Hugo Weaving) ima plan da uz pomoć Odinovog artefakta dođe doneverovatne moći koja bi pokorila svet.

Uz pomoć Pegi, Hauvarda Starka (Dominic Cooper), narednika Filipsa (Tommy Lee Jones), Bakija i njegovog tima, Kapetan Amerika kreće da sa svojim štitom pokori neprijateljsku vojsku Crvene lobanje.

 

Kapetan Amerika: Prvi osvetnik 

 

 Kao ikona američkog stripa i kao lider Marvelovog univerzuma, Kapetan Amerika je poslednji u nizu heroja koji su se već okupili u stripskom, animiranom i filmskom izdanju a sledeće godine će to učiti i u vidu super-tima na velikom ekranu u vidu osvetnika (The Avengers).

 I dok će početna ali i završna scena filma odati samu svhu ovoga filma, tu je i mnoštvo detalja koji su namenski ubačeni kako bi film stvorio vezu ali i pripremio gledaoce. Sama činjenica da glavni predmet iz filma potiče iz Odinove riznice mističnih i magičnih predmeta (Koju ste imali prilike da vidite u filmu Thor).

 

 

 Sam film kao ideja je bila za očekivati. Radnja priče o "američkom heroju" takođe je bila dosta očekivana i sa dozom američkog herojstva, patriotizma i spasilačkog duha. I dok to neće zasmetati većini gledalaca (meni nije) ima scena koje ne da će zasmetati nego ćete imati osećaj da vas bodu iglama u oči.

 Kako je sam film zaradio veliku količinu novca prvim vikendom prikazivanja, što dobrim marketingom, što činjenicom da se radi o junaku sa već postojećom publikom po meni ovaj film svoju zaradu nema čime da opravda nego prostom još jednom epizodom koju moramo da ogledamo kako bi smo došli do velikog finala (ovog puta "Osvetnika").

 Kapetan Amerika je poprilično gledljiv, čak šta više interesantan ali ako ga uporedim sa ostalim super herojskom filmovima i nije za neku pohvalu.

 Tok priče se kreće relativno dobrim tokom uvod, razrada, zaključak. Ali to nije sve. Početak (ako izuzmemo uvodnu sekvencu) je dosta onako interesantan (zbog fizičkog izgleda junaka to jest glumca) ali prelaz sa uvoda na razradu je ne vidljiv i kada dođete do kraja to jest zaključka shvatite koliko je razrada dugačka i nebitna a zaključak kratak i skoro nepostojeći.

 Nekako previše su se bazirali na posle nego na sad. Bitnije im je bilo da pričaju priču o budućem osvetniku, nego o sadašnjem to jest tadašnjem heroju.

 Specijalni efekti su odlično odrađeni, dosta suptilno ali sa odličnim rezultatima. Film izgleda dosta prirodno i nije bombardovan suvišnim efektima koji bi kvarili atmosferu. Kostimi su odrađeni sa velikom pažnjom što se može videti tokom celog filma, pogotovo po samom Kapetanu Americi ali i Crvenoj lobanji.

 Isto važi i za muziku koja je veoma originalna i podseća na muziku 40tih i 50tih. 

 I dok je film kao što sam rekao glediv po meni je više bio interesantan Tor, tako da se više odlučujem za njega! :D

Ocena 8.0/10

 Film možete pogledati u bioskopima Ster, Kolosej i Arena. Uživajte!


Učitava se...

Komentari

 1. :) ameri često upadaju u klišeje u herojskim filmovima. Ipak hiperprodukcija filmova ne dozvoljava da se dovoljno pažnje posvećuje samim pričama, uvijek je vrijeme novac kao u dokumentarcima na Diskaveriju.
  pozdravče

  Autor mandrak72 — 29 Jul 2011, 15:30

 2. haha dobro ti je poređenje!!! :D

  Autor Filmetric — 29 Jul 2011, 15:54

 3. slažem se sa mandrakom72, samo bih dodao sa ameri prave herojske filmove jer im upravo to nedostaje-herojstvo i hrabrost, zato i mrze srbe jer su srbi očigledno genetski hrabri ljudi.da me pogrešno ne shvatite- samo konstatujem činjenice.

  Autor mediterraneo — 29 Jul 2011, 21:37

 4. verovaćemo tim činjenicama! :D

  Autor Filmetric — 29 Jul 2011, 21:41


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by Blog
© 2011 - Autor Filmetric